akcie Freedom Holding Corp Nasdaq se za dva roky zčtyřnásobil

Freedom Holding: růst, diverzifikace a ekosystém

Finanční skupina Freedom Holding vydělala za posledních šest měsíců téměř 752 milionů dolarů Tato společnost se sídlem v Kazachstánu as pobočkami v dalších 15 zemích poskytuje přístup na globální trhy více než 434 tisícům investorů pomocí nejmodernějších technologií ve světě financí. .

Transformace není překážkou růstu

V návaznosti na finanční ukazatele holdingu rostou i jeho akcie. Již 4 roky je zastoupena svými akciemi na NASDAQ – od svého umístění ve Státech jejich kotace vzrostly více než pětinásobně. Zakladatel a generální ředitel společnosti Timur Turlov Jsem si jist, že Freedom Finance se v posledních letech hodně změnil, podnikání se stalo mnohem odolnějším, když čelí různým výzvám: „Ušli jsme dlouhou cestu a rád bych věřil, že jsme nyní mnohem zdravější společností než byli jsme před pár lety.“

V loňském roce značka zcela opustila Rusko, kde byla zastoupena od roku 2008. Hlavní těžiště vývoje bylo na Kazachstán, stejně jako diverzifikace a expanze do nových zemí přítomnosti.

Kapitalizační dnešní holding je více než 4,9 miliardy dolarů. Nyní se společnost stala spíše bankovní skupinou než čistě makléřskou skupinou, jak tomu bylo na začátku. To se odráží v ziscích: více bankovních provizí, méně zprostředkovatelských provizí. Za 2. čtvrtletí fiskálního roku 2024 (reportuje podle mezinárodních standardů a publikuje údaje na webových stránkách US Securities and Exchange Commission, SEC) zisk vzrostl 4,2krát, to znamená, že od července do září 2023 činil 115,5 milionu USD (oproti 27,2 milionu USD o rok dříve). Příjem vzrostl 2,4krát na 435,6 milionu USD, zisk na akcii – 4,3krát (na 1,97 USD).

Zajímavé:  MegaFon se stal „společností budoucnosti“ v kategorii „charita“.

Digitální Kazachstán

Klíčová aktiva v Kazachstánu přinesl více než polovinu příjmů holdingu: z toho Freedom Bank 167 milionů $, Freedom Finance Global (zprostředkovatel, který funguje podle mezinárodních standardů) 86 milionů $, Freedom Finance (zprostředkovatel, který poskytuje přístup na místní trhy) — 35 milionů $, dva pojišťovací společnosti Freedom Life 63 milionů $ a Freedom Insurance – 18 milionů $.

Tyto společnosti tvoří podnikatelský ekosystém Freedom s bankou jako hlavním článkem. Kromě těchto aktiv má Freedom také vlastní platební systém svoboda zaplatit, a vlastní telekomunikace, stejně jako několik podniků životní segment (síť obchodů s chytrými telefony svoboda Mobilní, foodtech Arbuz.kz, online rezervace vstupenek vstupenka, Aviata a Choco Travel), které navíc přinášejí uživatelům. Celkově využívá služeb a produktů holdingu v Kazachstánu až 7 milionů lidí.

Všechny společnosti dohromady tvoří jedinečný digitální vesmír, kde jsou finanční a spotřebitelské služby propojeny do jediné sítě. Například Freedom Bank nabízí digitální hypotéku (již vystavena za 489 milionů $) a digitální půjčku na auto (za 311 milionů $)a u pojišťoven holdingu se můžete pojistit online a přijímat platby. Období pro příjem jakýchkoli služeb je zde zkráceno na minimální dobu – namísto několika týdnů až několika hodin a v některých případech se všechny kontroly a vydávání peněz provádějí v desítkách minut. Rekord v rychlosti vyřízení hypotéky je 3 hodiny, úvěr na auto 2 hodiny, podnikatelský úvěr 30 minut.

Banka svobody za druhé čtvrtletí finančního roku 2024 přineslo tržby ve výši 167 milionů USD a zaujímá 8. místo mezi nejlepšími bankami v Kazachstánu. Je lídrem v růstu aktiv v zemi – více než 4,4 miliardy USD Počet klientů je již více než 1 milion, podíl nerezidentů je přibližně 10 %. Do roku 2025 se očekává více než 3 miliony zákazníků a do roku 2026 nárůst na 6,5 ​​milionu.

Zajímavé:  Společnost Freedom Holding Corp. kupuje americkou makléřskou společnost MKM Partners.

Brokers („Freedom Finance“ a Freedom Finance Global) fungují na své vlastní obchodní platformě Tradernet. Jedná se o komplexní finanční systém využívající AI (umělou inteligenci), je na něj napojeno 15 brokerů a dvě banky. Denně platformu využívá asi 40 tisíc a měsíčně asi 400 tisíc. V aplikaci, která funguje v 16 jazycích, můžete provádět veškeré transakce s měnou a burzou. A brzy zde začne fungovat Freedom Chat, který umožní vzájemné převody akcií či peněz přímo korespondenčně (s identifikací klienta a naprostou legálností transakcí). Nové produkty jsou již připraveny k uvedení na trh a brzy budou dostupné opce a futures. Prostřednictvím společnosti FFG, která funguje podle anglického práva, obchodují nejen občané Kazachstánu, ale i zahraniční investoři se špičkovými akciemi na světových trzích. Očekává se, že do roku 2026 počet klientů brokerů vzroste na 1 milion lidí.

Hlavním bodem růstu zůstává Kazachstán, kde Freedom Bank vykazuje nejrychlejší sazby. Šéf společnosti považuje zemi za jedinečné prostředí. „Zaznamenáváme aktivní pronikání digitalizace do všech finančních produktů, které klientům nabízíme – od bankovnictví a pojišťovnictví až po makléřství a lifestylová odvětví. Kazachstán a naše společnost mají jedinečné postavení: můžeme a musíme integrovat jak naše obchodní oblasti, tak regiony přítomnosti, abychom vytvořili výhody pro zákazníky po celém světě,“ říká.

akcie Freedom Holding Corp Nasdaq se za dva roky zčtyřnásobil

Před dvěma lety se na americké burze Nasdaq začalo obchodovat s akciemi mezinárodního finančního holdingu Freedom Holding Corp. Společnost uspořádala IPO 15. října 2019 a umístila cenné papíry pod ticker FRHC za cenu 14,42 USD. Od té doby akcie zdražily o 339 %. Na konci obchodování 18. října 2021 stál cenný papír 64,23 USD.

Zajímavé:  Výsledky hlavního dne NRF 7: čas vytvořit novou domácí reklamu.

Ukončete režim celé obrazovky

Rozbalte na celou obrazovku

Foto: Tiskový servis Freedom Finance Investment Company LLC

Jak se firma za dva roky změnila?

První broker z Ruska a SNS s kotací na Nasdaq od té doby navýšil svou kapitalizaci na 3,76 miliardy USD Díky umístění na jedné z předních světových burz se akcie holdingu staly dostupnými pro široké spektrum investorů. Sidoti & Company, společnost zabývající se ekonomickým výzkumem, stanovila cílovou cenu akcií FRHC na 76 USD.

Během své kotace ve Spojených státech se počet klientů Freedom Holding Corp. se více než zdvojnásobil a dosáhl 330 tis. V Rusku zastupuje holding investiční společnost Freedom Finance. Na konci září tvořilo zákaznickou základnu 129 tisíc Na konci fiskálního roku 2021 se tržby holdingu zvýšily o 189 % na 353 milionů USD. V prvním čtvrtletí fiskálního roku 2022 se toto číslo zvýšilo o 120 %, dosahující 124 milionů dolarů.

Společnost byla zařazena do indexů ratingové agentury MSCI – MSCI US Small Cap 1750 a MSCI US Investable Market 2500. S&P Global Ratings zvýšily dlouhodobý úvěrový rating společností Freedom Finance Investment Company a Freedom Finance JSC z B- na B se stabilním výhled.

Timur Turlov, generální ředitel Freedom Holding Corp., v komentáři k tomuto rozhodnutí S&P poznamenal, že pozitivní ratingová akce takové konzervativní mezinárodní agentury naznačuje stabilní vývoj holdingu. Agentura Expert RA v červnu letošního roku zvýšila úvěrový rating společnosti Freedom Finance Investment Company na ruBBB se stabilním výhledem.

Významnou událostí z poslední doby pro společnost byla akvizice přímého členství evropské dceřiné společnosti holdingu Freedom Finance Europe v předním mezinárodním centrálním depozitáři cenných papírů Euroclear. Tento status umožní organizaci rozšířit nabídku provozních, vypořádacích a depozitních služeb pro klienty společnosti na trzích kontinentální Evropy, Velké Británie a USA. Klienti Freedom Finance budou mít přímý přístup k vypořádání Euroclear pro eurobondy a akcie evropských emitentů.

Zajímavé:  MSI představilo na CES 2024 přenosnou herní konzoli a notebooky s podporou AI.

Holding se neustále a neustále rozvíjí a rozšiřuje svou působnost. V prosinci 2020 Freedom Holding Corp. obdržela souhlas od úřadu pro regulaci finančních institucí (FINRA) k dalšímu členství a získala makléře a dealera Prime Executions Inc. Prime je členem New York Stock Exchange (NYSE), NASDAQ, FINRA a SIPC. Ruská divize holdingu Freedom Finance Investment Company dokončila v roce 2020 proceduru akvizice jednoho z nejstarších brokerů v Rusku, ZERICH Capital Management JSC. V srpnu téhož roku společnost koupila Kassa Nova Bank JSC, dceřinou společnost Kazakh Forte Bank.

Dnes kanceláře Freedom Holding Corp. práce v Rusku, Kazachstánu, Uzbekistánu, Kyrgyzstánu, Ukrajině, Německu, Ázerbájdžánu, USA a Kypru. Akcie holdingu se obchodují na burze Nasdaq, Petrohradské burze a Kazašské burze cenných papírů.

Adresa Freedom Finance v Jaroslavli:

Svatý. Svobody, 34, 1. patro
tel.: +7 (4852) 60-88-90

LLC IC „Freedom Finance“ (OGRN 1107746963785, 123112, Moskva, 1. Krasnogvardeisky proezd, budova 15, kancelář 18.02). Licence č. 045–13561–100000 pro zprostředkovatelskou činnost, doba platnosti licence je neomezená. Vlastnictví cenných papírů a jiných finančních nástrojů je vždy spojeno s riziky: hodnota cenných papírů a jiných finančních nástrojů může buď stoupat, nebo klesat.

Back to top button